Thursday 23 June 2016

Η Θεσσαλονίκη στον... Kasparov!

Ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο, κι όμως ο τίτλος είναι αληθινός. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και θρύλος του σκακιού Garry Kasparov βρέθηκε προχθές 21 Ιουνίου 2016 στην Θεσσαλονίκη για να δώσει έναν αγώνα επίδειξης χάντικαπ σιμουλτανέ. Είναι ένα είδος σκακιστικού αγώνα κατά τον οποίο ο πρωταγωνιστής αναμετριέται ταυτόχρονα με πολλούς αντιπάλους έχοντας περιορισμένο χρόνο για την κάθε παρτίδα. Ο Garry επιδίδεται συχνά σε τέτοιου είδους αγώνες με τρομακτικά θετικά αποτελέσματα. Αντίπαλοί του αυτή τη φορά ορίστηκαν οι τέσσερις ταλαντούχες και πολλά υποσχόμενες νεαρές Ελληνίδες σκακίστριες, η παγκόσμια πρωταθλήτρια κορασίδων μέχρι 16 ετών Σταυρούλα Τσολακίδου, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναστασία Αβραμίδου, η πρωταθλήτρια κορασίδων Θεσσαλονίκης Κατερίνα Πάσογλου και η δευτεραθλήτρια κορασίδων Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Μαστρακούλη. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι λόγω σκακιστικών υποχρεώσεων η Αναστασία αναγκάστηκε να λείψει και τη θέση της πήρε η πρωταθλήτρια νεανίδων Ελλάδας Ελισάβετ Παπαθανασίου.

Η άφιξη του Garry καθυστέρησε περίπου 2,5 ώρες, ενώ ένα μεγάλο πλήθος κόσμου τον περίμενε μέσα στον καύσωνα... διακαώς. Ωστόσο τελικά αποδείχτηκε ότι άξιζε η αναμονή καθώς παιδιά και μεγάλοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν από απόσταση αναπνοής τον μεγάλο σκακιστή να «ζωντανεύει» τα σκακιστικά κομμάτια με τις εκρηκτικές κινήσεις του οι οποίες ανάβλυζαν μέσα από τις δαιδαλώδεις βαριάντες και αποτυπώνονταν επάνω στη σκακιέρα. Ο αγώνας διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα του δήμου Θεσσαλονίκης «Μανώλης Αναγνωστάκης» και το αποτέλεσμα παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες των κοριτσιών ήταν μάλλον το αναμενόμενο, τέσσερις στις τέσσερις κερδισμένες παρτίδες για τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος αν και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, δεν χάνει την ευκαιρία να πραγματοποιεί ανάλογες επιδείξεις και μάλιστα ενίοτε απέναντι σε γκρανμέτρ και να αποδεικνύει ότι υπήρξε επάξια παγκόσμιος πρωταθλητής επί πολλά έτη. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας ιστορίας του σκακιού. Αρκεί να πούμε ότι ο Garry αποχώρησε από το αγωνιστικό σκάκι έχοντας το απίστευτο ELO (κλίμακα μέτρησης της δυναμικότητας των παικτών) των 2813 βαθμών, κάτι που ακόμα και τη στιγμή που μιλάμε αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Ο Garry Kasparov επάνω από την πρώτη σκακιέρα.

Υπήρξα λοιπόν κι εγώ μάρτυρας του παραπάνω γεγονότος και αισθάνομαι τυχερός γι αυτό, καθώς ο Garry έχει υπάρξει ίνδαλμά μου και με έχει εμπνεύσει μέσα από τις αριστουργηματικές του παρτίδες. Σαν παιδί, άκουγα για τον καλύτερο σκακιστή που γνώρισε ποτέ ο κόσμος, μάθαινα για τις περιβόητες παρτίδες του εναντίον του υπολογιστή και όλα αυτά μου προκαλούσαν δέος, διότι αν και δεν ήμουν γνώστης του παιχνιδιού, ήξερα ότι είναι ο βασιλιάς των πνευματικών παιχνιδιών και αναγνώριζα την πρόκληση να αντιμετωπίσει κάποιος στο σκάκι ένα μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να «μετράει» εκατομμύρια κινήσεις μπροστά. Φυσικά, τον καιρό εκείνο δε φαντάστηκα ότι μια μέρα θα βρεθώ αντικριστά στα δύο μέτρα από αυτό το «τέρας» του σκακιού. Κι όμως να που έγινε κι αυτό. Δυστυχώς δεν κατάφερα να του αποσπάσω κάποιο αυτόγραφο κι έτσι αρκούμαι αναγκαστικά στις φωτογραφίες όπως αυτή παραπάνω.

No comments:

Post a Comment