Tuesday, 14 June 2016

2ο παιδικό τουρνουά της ΣΑ Συκεών - Νεάπολης και 1ο ομαδικό πρωτάθλημα ακαδημιών «Θεοφάνης Δρόσος»

Το 2ο παιδικό τουρνουά των σκακιστικών ακαδημιών του δήμου Συκεών-Νεάπολης σε συνδυασμό με το 1ο ομαδικό πρωτάθλημα ακαδημιών «Θεοφάνης Δρόσος» στη μνήμη του ομώνυμου «πατέρα» του συκεώτικου σκακιού, ήρθαν να προστεθούν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας΄﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ιστικστικευγενή άμιλλα. ηλκ. Δυο συνεχόμενα σαββατοκύριακα (28-29 Μαΐου και 4-5 Ιουνίου) συμπύκνωσαν 8 σκακιστικούς γύρους οι οποίοι διεξήχθησαν με τη συμμετοχή πάνω από εκατό παιδιών με ηλικίες κάτω των 12 ετών. Τη διεύθυνση των αγώνων ανέλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Σκακιστικής Ακαδημίας Συκεών-Νεάπολης (ΣΑΣΝ) υπό τον πρόεδρο κ. Σπύρο Γιαννουλάκη, ενώ επικεφαλής διαιτησίας και κληρώσεων ορίστηκε ο κ. Γεροντόπουλος Πρόδρομος. Διαιτητές αίθουσας ήταν επίσης οι Βλάσης Κωνσταντίνος, Θεοδοσιάδης Δημήτριος, Κανελάκης Συμεών, Χατζηδημητριάδης Αθανάσιος και Χατζημανώλης Αντώνιος. Το σκακιστικό γεγονός φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Φιλίππειο» και πρόσφερε πλούσια συναισθήματα στους συμμετέχοντες αλλά και χορταστικό θέαμα σε όσους παρευρέθησαν εκεί για να το παρακολουθήσουν. Κρίνοντας από το πλήθος των συμμετοχών, αλλά και από την άρτια διεξαγωγή των γύρων χωρίς την ύπαρξη προβλημάτων, το τουρνουά αποτιμάται ως επιτυχημένο. Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση στο σύνολό της και με αυτόν τον τρόπο αισθανόμαστε ότι μας έκλεισαν το μάτι ώστε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας και για την επόμενη χρονιά.

Αναφορικά με το αγωνιστικό κομμάτι, τα παιδιά ως μια απόδειξη ότι αποτελούν τη ζωντανή ελπίδα μας για το μέλλον, δίδαξαν πολιτισμό μέσα από τις εκδηλώσεις πάθους τους για το παιχνίδι, τη σκακιστική τους δεινότητα, αλλά και την ευγενή άμιλλα, αποδεικνύοντας ότι στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε το σκάκι αποτελεί μια ηλιαχτίδα πολιτισμού η οποία μπορεί να φωτίσει τα μυαλά αλλά και τις ψυχές όλων μας. Ορισμένα παιδιά διακρίθηκαν για τις σκακιστικές τους δεξιότητες και αναφέρονται ονομαστικά παρακάτω. Ωστόσο, για μας νικητές είναι όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος, αφού το κέρδος από την ενασχόληση με το τρίπτυχο «Άθλημα-Επιστήμη-Τέχνη» που λέγεται σκάκι και που συγκεντρώνει ένα πλήθος από σπάνιες αρετές καθιστώντας το παράδειγμα προς μίμηση, είναι ανεκτίμητο. Νικητής όμως εκτιμούμε πως είναι και το ίδιο το σκάκι, αφού μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις βρίσκει την ευκαιρία να κερδίζει συνεχώς υβρνέους φίλους και να αποκτά αυξανόμενο έδαφος στις καρδιές όλων μας.ς (ΣΑΣΝ)

Ακολουθούν τα παιδιά που διακρίθηκαν:

Γενική κατάταξη

1ος: Τσουχνικάς Ορέστης (Ακαδημίες ΧΑΝ Καλαμαριάς)
2ος: Καλογρίδης Αντώνιος (ΜΑΠΟ Κεραυνός Ωραιοκάστρου)
3ος: Πολυμεράς Ευάγγελος (ΟΣ Τριανδρίας)

1ο κορίτσι: Μπετσάκου Σοφία (ΟΣ Τριανδρίας)
2ο κορίτσι: Μπάτση Βαρβάρα (Σκακιστική Παρέμβαση Τριανδρίας)
3ο κορίτσι: Παπαθανασίου Στεφανία (ΣΑΚ Δελασάλ)

Κατηγορία κάτω των 12 ετών
1ος: Γιουβαντσιούδης-Μωυσιάδης Άρης (ΟΣ Τριανδρίας)
2ος: Τσιραμπίδης Κωνσταντίνος (ΣΟ Ξάνθης)
3ος: Τσιάλης Μιχαήλ (Σκακιστική Παρέμβαση Τριανδρίας)
1ο κορίτσι: Γιαννουλάκη Ερμοφίλη (ΣΑ Συκεών Νεάπολης)

Κατηγορία κάτω των 10 ετών
1ος: Γκαρίπης Μάριος Ηλίας (ΣΑ Συκεών Νεάπολης)
2ος: Τζόντας Αθανάσιος (ΣΣ Δήμου Κορδελιού Ευόσμου)
3ος: Μαγκαλάκης Στέφανος (Ακαδημίες ΧΑΝ Καλαμαριάς)
1ο κορίτσι: Ζάγκα Κωνσταντίνα (ΣΣ Δήμου Κορδελιού Ευόσμου)

Κατηγορία κάτω των 8 ετών
1ος: Πέικος Ραφαήλ (ΣΟ Βορράς Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης)
2ος: Αγγελίδης Κωνσταντίνος (Ακαδημίες ΧΑΝ Καλαμαριάς)
3ος: Χαλκιάς Μιχαήλ Παναγιώτης (ΠΑΣ Συκεών «Ο Φοίβος»
1ο κορίτσι: Ζάγκα Θεοδώρα (ΣΣ Δήμου Κορδελιού Ευόσμου)

Και οι ομάδες που κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης:
1η ομάδα: ΟΣ Τριανδρίας
2η ομάδα: Ακαδημίες ΧΑΝ Καλαμαριάς
3η ομάδα: ΣΑ Συκεών Νεάπολης

Παράλληλα με το σκακιστικό γεγονός διεξήχθει και ο πρώτος μαθηματικός διαγωνισμός με τίτλο «Μαθηματικά για μικρούς σκακιστές» ο οποίος περατώθηκε με ανάλογη επιτυχία. Η κεντρική ιδέα της προσθήκης αυτού του μαθηματικού διαγωνισμού ήταν να απομυθοποιήσουμε την αγχωτική διαδικασία των μαθηματικών εξετάσεων, παρουσιάζοντάς τα μέσα από ένα διασκεδαστικό πρίσμα και ομοιώνοντάς τα με ένα παιχνίδι όπως το σκάκι.στικαναφ Προσδοκούμε ότι αυτό το πάντρεμα των πνευματικών ογκολίθων όπως είναι το σκάκι και τα μαθηματικά θα αποδειχθεί αμφίδρομα παραγωγικό ώστε μέσα από την αμοιβαία τροφοδότηση των δύο τα παιδιά να γίνουν τόσο καλοί σκακιστές όσο και μαθηματικοί. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η προσδοκία τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα μαθηματικά ως ένα εργαλείο λογικής σκέψης ώστε να βελτιώσουν τις σκακιστικές τους επιδόσεις και αντιστρόφως οι σκακιστικές τους αρετές να τους βοηθήσουν στη διαδικασία της μάθησης πολύπλοκων μαθηματικών εννοιών. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μαθηματικό διαγωνισμό πατήστε εδώ.

No comments:

Post a Comment